Choď na obsah Choď na menu
 


Vianoce

Prajem vám krásne a veselé vianoce a štastný nový rok 

pár zaujímavostí:

 Nósko

.
Vianoce sa v Nórsku oslavujú podobne ako na Slovensku... Nóri sa do primeranej slávnostnej nálady dostávaju už 23. decembra a tento deň volajú "malý Štedrý večer": navštevujú sa navzájom, vymieňajú si darčeky dopekajú posledné koláče a zdobia stromček. 

Na Štedrý deň sa v nórskych rodinách tradične varí ryžová kaša. Do jedného z tanierov sa pritom ukryje mandľa, a ten, kto ju dostane, získa marcipánové prasiatko (pre šťastie). S týmto rituálom sa vždy spája veľa napätia, ale aj trochu "podfuku". Ak totiž jeden zo súrodencov už niekoľkokrát za sebou získal prasiatko, pohoda Štedrého večera môže byť ohrozená...

K štedrovečernému stolu si väčšina Nórov sadá až po návšteve kostola - či už boli na omši alebo na vianočnom koncerte. Jeden z členov rodiny však zostáva doma a "stráži" jedlo. Tým jedlom býva najčastejšie pečené rebierko, špeciálne pripravovaná baranina alebo treska; všetko, pravdaže, so špeciálnou vianočnou prílohou. Jedlo sa intenzívne zapíja akevitom (tvrdý alkohol) alebo pivom.
  Rodina zostáva za sviatočným stolom po celý večer a rozdáva si darčeky. A tých býva naozaj neúrekom. Predovšetkým deti si niekedy musia darčeky spod stromčeka odvážať na drobných fúrikoch. Rodina potom dlho do noci hrá rôzne spoločenské hry, spieva alebo tancuje okolo stromčeka.Nórski ježiško sa volá Julenissen je to škriatok.