Choď na obsah Choď na menu
 


žralok

žlarok modrý

Žralok modrý alebo žralok belasý (nesprávne alebo ľudovo žralok biely; lat. Carcharodon carcharias) je veľký žralok z čeľade Lamnidae vyskytujúci sa v pobrežných vodách. Je považovaný za človeku najnebezpečnejšieho žraloka a ako taký bol dlhodobo systematicky hubený námorníkmi a rybármi. Jeho prenasledovanie ešte zosilnelo po uvedení úspešného filmu Čeľuste, takže sa v súčasnosti čelí bezprostrednej hrozbe vyhubenia. V skutočnosti tieto žraloky človeka systematicky nelovia.

Žralok modrý sa poháňa bočným vlnením chvostovej časti tela. Tuhé prsné plutvy mu slúžia ako nosná plocha, chrbtová plutva ako stabilizátor. Je to dobrý a vytrvalý plavec, ktorý križuje vodný stĺpec buď tesne pod hladinou, alebo pri dne, pričom veľmi rýchlo prekonáva veľké vzdialenosti. Dokáže podnikať aj krátke a rýchle výpady za korisťou či obdivuhodne vyskakovať nad hladinu. Žralok modrý rovnako ako ďalšie žraloky dýcha pomocou žiaber, ktoré sa pri prijímaní vody neotvárajú a nepulzujú ako u rýb. Žralok sa preto musí stále pohybovať, aby do žiaber prichádzala čerstvá voda a on sa nezadusil, čo sa stáva, pokiaľ sa zamotá do rybárskych sietí.

Samice sú väčšie ako samce. Vrhajú 4-14 mláďat, ktoré merajú 1,2 metra, niekedy aj viac. Embryá sa už v tele matky kŕmia neoplodnenými vajíčkami a svojimi súrodencami.

 pomóóc žralok  ááááááááááá

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Žralok

Maria,9. 2. 2016 14:43

Pekný článok. Mám rada žraloky.

nádherný

Lenka,12. 12. 2013 15:24

waw vždy som si myslela že to sú 3 druhy žralokov :)

zaujimave informacie

tomas,17. 11. 2013 16:49

Super stranka, plna zaujimavych informacii, klobuk dolu!